\

Zorgtechnologie creëer je samen

ZorgSpectrum opende locatie De Kuifmees. Een prachtig pand, een bijzonder project.

We plaatsten de nieuwste technologie bij dit project. Ook bijzonder is de manier waarop iedereen onderling met elkaar omging: ontwikkelaar, aannemer, bestuur en onderaannemers. Het doel: ‘top’ huisvesting, luxe en veiligheid creëeren voor de 76 dementerende bewoners. Dat is gelukt.

Alert maar tevreden kijkt hij om zich heen, Johan Gubbens. Hij is Adviseur Bouw en Vastgoed bij ZorgSpectrum en verantwoordelijk op bouwkundig vlak voor de huisvesting van de diverse locaties. Hij vertelt met trots over dit project: zorglocatie De Kuifmees. We staan tijdens dit interview in het bíjna opgeleverde prachtige pand, aan een doorgaande weg in Nieuwegein. De dag na het interview komen de eerste drie bewoners; mensen met dementie die hier een aangename woonstudio krijgen. De komende maanden komen er telkens bewoners bij. De schoonmakers zorgen ondertussen dat het laatste stof verdwijnt van de vloer. Buiten wordt nog gegraven, een laatste muurtje wordt gestukt. De koelkast staat er ondertussen goed gevuld bij voor komende week. Ondertussen voert Leertouwer de laatste testen uit aan hun Conview Care zorgdomotica systeem. Johan vertelt de ins en outs van dit bijzondere project.

Johan Gubbens

Wat is de grootte van dit project?

ZorgSpectrum locatie De Kuifmees biedt 76 woonslaapkamers aan voor mensen met dementie. De studio’s zijn verdeeld over vijf woonlagen. Iedere woonslaapkamer heeft zijn eigen sanitair. Elke etage heeft ook nog twee gemeenschappelijke woonkamers met keuken en ruime balkons. Op de begane grond vind je ook nog de tuinkamer met toegang naar tuin en terras.

Bewonerskamer met eigen sanitair

Wat maakt het project bijzonder?

Het meest bijzondere is de nieuwste technologie én de samenwerking tussen de ontwikkelaar, de aannemer, het bestuur van ZorgSpectrum en vrijwel alle onderaannemers zoals ook Leertouwer. We probeerden iedereen in open gesprekken ‘eigenaar’ te maken van dit project. Niet ieder z’n eigen hekje om z’n tuintje zetten, maar samen proberen het beste te bereiken. Combineer dat met de bereidheid om nieuwe technologie te omarmen, en je hebt de juiste ingrediënten en gereedschappen om dit gezamenlijk tot een succes te maken. Het samenwerken was het belangrijkst. Dit begon al bij het adviestraject wat we samen met Conview Care hebben doorlopen om onze visie en functionele behoefte rondom de domotica helder te krijgen. Dit heeft geresulteerd in ons kaderplan en was de basis van de technologie die nu is toegepast.
Maar het echte succes zit hem erin dat de bewoners straks anderen kunnen ontmoeten, ontspannen en dingen kunnen beleven. Door alle faciliteiten en technologie die hen helpt, kunnen zij zoveel bewegingsvrijheid hebben als veilig mogelijk is.

Welke (nieuwe) technologie is verwerkt in het pand?

De slimme sensoren en alle actieve alarmeringszaken zijn gekoppeld aan het zorgsysteem. Zo krijgt iedere bewoner op persoonlijk niveau zijn eigen leefcirkel. Is een bewoner slechts licht dementerend, dan kan hij of zij bijvoorbeeld gewoon zelfstandig even in de tuin gaan kijken. En door allerlei slimmigheden in het ontwerp van het pand, wordt de bewoner geholpen zo zelfstandig mogelijk te blijven. Zo is bijvoorbeeld de verlichting zodanig geprogrammeerd, dat ’s avond er minder licht brandt zodat de bewoner minder lichtprikkels te verwerken krijgt. Op die manier wordt iedereen rustig richting de avond begeleid. Uiteraard blijft er genoeg licht branden voor bewoners en personeel om voldoende te kunnen zien en zich veilig te voelen. Dit is maar één voorbeeld, maar overal is over nagedacht: de openheid van ruimtes, de balkons aan de rustige zijde van het pand, de hoogte van de balustrades, de kleurstellingen en de materiaalkeuzes. Ook de technologie van de toegangsknoppen bij de deuren is interessant. Zij hebben meerdere functies. De bewoner ziet een groen licht als hij of zij de eigen kamer in gaat. Valt de cliënt bijvoorbeeld uit bed, dan detecteert de smart sensor dit en dan brandt de toegangsknop oranje. Bij personenalarmering knippert hij rood. Tevens geeft deze knop toegang tot de woning van de bewoner. De bewoner draagt namelijk een polsband en deze wordt herkend door de knop. Is dit de juiste bewoner, dan open de deur. Is het niet de woning van de bewoner, dan blijft de deur vergrendeld. Hiermee wordt voorkomen dat bewoners een verkeerde woning betreden.

testen smart sensor

Hoe werkt de integratie van alle systemen?

Conview Care biedt het zorgsysteem aan, de slimme sensoren en daarbij alle actieve alarmeringszaken zoals trekkoorden en knoppen op de muren, de telefonie, smart sensoren, camera’s en beveiliging. Voeg daarbij de Lynx-Alarmservers met hun enorme mogelijkheden en dat biedt voer genoeg voor Leertouwer om alles met elkaar te verbinden en af te stemmen. Dat geldt ook voor de alarmeringssmartphones die er al waren. Doel is dat alles naadloos werkt en het eenvoudig te bedienen is.

alle sensoren aan elkaar koppelen

Overzicht voor de zorgprofessional via één dashboard

De signalen van de toegangsknoppen maar ook andere signalen van allerlei sensoren komen samen in het Conview Care dashboard. Op de smartphone ziet de zorgprofessional dit op het dashboard. Door slimme programmering ziet hij/zij heel eenvoudig de belangrijke signalen en kan daarop actie ondernemen.
Ik kan er nog veel meer over vertellen, maar het belangrijkste is dat al deze technologie grotere vrijheid en veiligheid biedt voor de bewoners. Doordat de zorgprofessional slimmer, makkelijker en beter kan monitoren waar zaken knel lopen, worden cliënten ook beter geholpen.

Zijn er nog zaken die je anders had willen doen? In aanloop en tijdens de ingebruikname?

Sommige partijen waren in aanloop lastiger om een vaste planning mee te maken. Gelukkig werkten vrijwel alle partijen wél goed mee om altijd tot een oplossing te komen. We hebben in de eerste periode dat de bewoners kwamen wel ervaren dat stabiliteit een randvoorwaarde is. In de ‘nazorg’ moesten nog zaken verbeteren. Er is bij Conview Care, zorg besteed aan bijvoorbeeld de updateprocessen om de stabiliteit te verbeteren.

Waar ben je het meest tevreden over?

De basiswens was een ruim, licht en veilig pand te creëren voor de bewoners. Dat is gelukt.

ruime woonkamer en keuken met veel licht

Welke toekomstige ontwikkelingen verwacht je?

Binnenkort gaan we asset-tracking toepassen. Dan zullen we nooit meer een hulpmiddel kwijt zijn. Bovendien hebben we een plan dat we samen met Conview Care op de eerste woonlaag een aantal laatste technologieontwikkelingen gaan testen. Hier kunnen we waardevolle ervaringen opdoen.

Hoe is de samenwerking met Conview Care?

Het was een nieuw en spannend proces om dit project op deze schaal uit te voeren. Doordat we met de medewerkers van Leertouwer, Conview Care op een zeer open en constructieve manier met elkaar omgingen, hebben we veel bereikt.

de app koppelen aan de devices

 

Copyright 2014 - 2020 | Proclaimer & privacy