\
07 december 2018

Beleeftuin beter bereikbaar door zorgtechnologie

Zorgcentrum Vijverhof biedt intensieve verpleeghuiszorg, gespecialiseerd in zorg voor mensen met dementie. Voorheen waren bijna alle afdelingen gesloten voor de veiligheid van de bewoners. Zij voelden zich daarom soms opgesloten. Maar Vijverhof is een huis waar er alles gedaan wordt om zoveel mogelijk vrijheid en zelfstandigheid te bieden. Mits het kan natuurlijk. Daarom is Vijverhof nu enthousiaste gebruiker van zorgdomotica. Dit ondersteunt het intermenselijk contact en biedt meer vrijheid. Dit werd in twee fasen in gang gezet.

 

Meldingen verschillen per persoon

In de eerste fase werden alle kamers voorzien van slimme sensoren. Met die sensoren worden per persoon de alarmen aangezet of uitgezet. Dit gaat om bed- en kamerdetectie zoals bewegingsmeldingen. Ook wordt beeldtechnologie ingezet. Hierdoor maken verzorgers virtuele controlerondes. Dat werkt heel prettig: de bewoners worden minder gestoord in hun privéleven, en toch blijft de veiligheid voorop staan. Bijvoorbeeld als iemand uit bed stapt, de kamer verlaat of wanneer er hard geroepen wordt, krijgen de verzorgers een melding op hun smartphone.

Naar buiten!

De tweede fase ging vrijheid bieden. Het is nu namelijk mogelijk om elke bewoner zo veel mogelijk vrijheid te bieden. De hoeveelheid vrijheid kan per bewoner individueel bepaald worden: zogenaamde leefcirkels. Er kwamen twee leefcirkels.
Bij leefcirkel 1 mogen bewoners op de eigen afdeling rondwandelen. En onder begeleiding is de rest van het gebouw en de tuin bereikbaar.
Leefcirkel 2 biedt nog meer vrijheid. De bewoner mag zelf in het hele gebouw en ook de tuin wandelen.

Overleg

Omdat het dus per persoon verschilt welke vrijheid iemand aankan, is overleg ontzettend belangrijk. De bewoner zelf, bepaalt in overleg met het verzorgersteam welke leefcirkel het beste past. Ook de inbreng van de familie is hierin belangrijk.

Armband

De leefcirkel wordt per persoon ingesteld op een kleine armband. Dit staat in contact met de sensoren van de lift, de etage, deuren of de tuin. Kortom: bewoners voelen zich prettiger door meer vrijheid en grotere veiligheid. Voor de medewerkers betekent het een vermindering van werkdruk en verbeterde risicobeheersing. Daardoor besteden ze meer tijd aan persoonlijke aandacht of zorg.

Meer weten? Neem gerust contact met mij op en ik vertel graag meer over Conview Care.

Tim van Santen

Copyright 2014 - 2020 | Proclaimer & privacy