\
26 april 2019

Technologie in de zorg: zo wordt het een succes

Hackathon-stelling

In een hackathon ging ik met een interessant team het volgende probleem te lijf: “De huidige zorgprofessional krijgt in het dagelijks werk met steeds meer technologie te maken. Daar zijn veel zorgprofessionals niet blij mee. Dure technologie wordt nog onvoldoende gebruikt. En daardoor worden de voordelen ook te weinig benut.”

De uitkomst van ons team deel ik graag met je!

1. Experimenten en experimenteren

Zorgprofessionals hebben experimenteerruimte nodig hebben bij het leren werken met een nieuw systeem. En dan bedoelen we qua tijd maar ook in de vorm van de ruimte, faciliteiten en werksfeer. Medewerkers moeten zich vrij voelen om hiervoor open te staan. Leren mag.

2. Buddy’s: who are you gonna call…

Regel dat er buddy’s zijn: mensen binnen de organisatie waar de rest zich aan op kan trekken. Mensen met coaching-skills én kennis en ervaring. Trainingen leveren vaak onvoldoende kennis en ervaring op om direct te gaan werken met een nieuw systeem.
Bied ook een online community aan. Dit kan je zien als een soort marktplaats waar vraag en aanbod van kennis over systemen en zorgtechnologie samenkomen. Deze community zorgt ervoor dat je als zorgprofessional altijd een Buddy on demand kunt bevragen én antwoorden op veel gestelde vragen kunt terugvinden.

3. Oefenen met funfactor

En wat denk je er van om de zorgprofessionals te trainen in een serious game? Veel laagdrempeliger kan je het niet maken. Oefenen wordt leuk, en door deze ‘funfactor’ zul je ervaren dat informatie beter blijft hangen.

Dé oplossing?

Dit zijn kort samengevat 3 ideeën die mijn team in het hackathon weekend bedacht. Ik kijk terug op een weekend met heel veel energie, hardwerkende mensen en creatieve ideeën. De manier van werken: onder hoge druk en met creatieve methoden. Dat werkte prachtig. Het inzicht dat ik kreeg over de adoptie van technologie, neem ik ook zeker mee in mijn werk bij Leertouwer. Zorgorganisaties zijn druk bezig met innovatie, maar weten niet altijd hoe je dit goed doet. Uiteindelijk is het allerbelangrijkste dat de medewerkers de technologie onderdeel maken van hun dagelijks werk. Zij zijn degenen die een vernieuwing ook daadwerkelijk tot een succes maken! Meer weten? Neem gerust contact met mij op.

Copyright 2014 - 2020 | Proclaimer & privacy